Prosecco

Vinska klet Astoria je bila ustanovljena leta 1987 v osrčju področja Conegliano-Valdobbiadene

View Resume

Prosecco je peneče vino, pridelano po tankovski ali charmat metodi. Prideluje se izključno iz sorte glera, v italijanski pokrajini Veneto/Friuli Venezia Giulia. Je vino z geografsko zaščitenim poreklom.
Odlikujejo ga izjemna svežina, pitnost ter prijetne sadno cvetne arome. Prija kot aperitiv, strežemo ga lahko k vsem vrstam hrane in sladicam.

POIMENOVANJE:

➡ Prosecco D.O.C.
Gre za najširšo in najbolj splošno poimenovanje prosecca z zaščitenim geografskim poreklom.
Od leta 2009 ”Prosecco” označuje področje in ne več sorte grozdja, kot jo je do tedaj. Glera, ki je veljala za sinonim Prosecca, pa danes označuje sorto, iz katere je ta pridelan.

➡ Prosecco D.O.C. Treviso
Z letom 2009 je bilo področju ”D.O.C.” priključenih devet provinc med Venetom in Furlanijo-Julijsko krajino. Prosecco, ki prihaja iz področja Trevisa, ki je zgodovinsko utemeljeno kot področje pridelave prosecca, uporablja poimenovanje ”Treviso”.

➡ Prosecco D.O.C.G.
Gre za najvišjo možno oznako, ki zagotavlja garantirano in kontrolirano poreklo in najvišjo kvaliteto z ekskluzivno pravico pridelave Prosecca ”Superiore”.

VALDOBBIADENE Prosecco Superiore D.O.C.G.
Na območju Valdobbiadene se pridelujejo najboljši prosecci. Sladkorne stopnje variirajo od BRUT - Extra DRY - DRY. Znotraj tega področja ločimo več različnih leg, ki se razlikujejo tudi po stopnji kvalitete, pri čemer je najviše na lestvici Prosecco Superiore di Cartizze D.O.C.G.
➡ ➡ CARTIZZE D.O.C.G.
➡ ➡ RIVE D.O.C.G.
➡ ➡ VALDOBBIADENE D.O.C.G.

ASOLO Prosecco Superiore D.O.C.G.
Vinograde na asolanskih gričih zaznamujejo višje lege, nižje temperature in več padavin. Konzorcij vin Asolo tako dopušča tudi pridelavo Extra BRUT prosecca, kar je prej izjema kot pravilo.

“MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!“.