Prosecco.si

Vina

Antonini Ceresa

AVTOHTONE SORTE

Klet Antonini Ceresa prideluje klasična mirna in peneča vina, značilna za Veneto, pod svojo znamko pa trži tudi tipična vina iz drugih italijanskih pokrajin. Vina so namenjena širši publiki, vendar pa glavno vodilo vedno ostaja kvaliteta po dostopni ceni.


Italija premore več kot 400 registriranih in genetsko dokazanih avtohtonih sort in se s tem uvršča med prve na svetu.

Nero d'Avola DOC

Sicilia



SUHO


Nero d’Avola je najbolj razširjena rdeča sorta na Siciliji, imenovana po kraju Avola v pokrajini Siracuza. Je polnega telesa z lepo uravnoteženimi tanini. Zaznamujejo ga sladkaste arome začimb ter marmelade iz rdečega in črnega jagodičja.


alkohol 12.00 – 13.00 % vol.


Steklenica 0.75l


Temperatura serviranja: 16-18°C.

Kombinacija s hrano: jedi z žara, rdeče meso, burger s slanino, divjačina.


Primitivo IGT

Puglia



SUHO


Primitivo prihaja iz južno italijanske pokrajine Apulija. Gre za sorto, ki je identična ameriškemu zinfandelu in sorodna hrvaškemu plavcu malemu.

Primitivo zaznamujejo sladkaste arome začimb in rdečega jagodičja. Je krepkega telesa, srednjih taninov


alkohol 12.00 – 13.00 % vol.


Steklenica 0.75l


Temperatura serviranja 16-18°C

Kombinacija s hrano: salame in zreli sir, jedi z žara, pečena jagnjetina, rdeče meso.



Falanghina IGT

Benevento



SUHO


Falanghina Beneventana je starodavna sorta, katere izvor sega vse do antične Grčije. Danes je značila predvsem za južnoitalijansko Kampanijo. Je suho vino lahkega telesa. Karakterizirajo ga arome citrusov in breskev ter mineralne note.


alkohol 11.50 – 12.50 % vol.


Steklenica 0.75 l


Temperatura serviranja: 8-10°C

Kombinacija s hrano: lahke zelenjavne jedi, rižote, testenine, perutnina, morska hrana.



MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU